Sov dig i god form

Slås du også med din motivation, når det er tid til træning? Måske findes kilden til din manglende lyst ikke i træningscenteret, men i soveværelset. Hvis du ikke får restitueret kroppen med god søvn, så er du nemlig slet ikke motiveret for at røre dig. Derfor har én af Danmarks bedst kendte træningscoaches altid emnet, ”god søvn,” med i arbejdet, når hun lærer danskerne om det sunde liv.

”Søvnen er selve kilden til sundhed. Det lyder simpelt, men alt for mange døjer med konsekvenserne af den manglende søvn,” fortæller trænings- og slankeekspert Birgitte Nymann, der blandt andet er kendt fra TV - og forfatter til over 20 bøger om slankekure, ernæring og træning.

Søvn er en fysiologisk nødvendighed, og det er der en god grund til. Søvn har nemlig en afgørende betydning for kroppens genopbygning og restitution. Har du først oplevet en nat med dårlig søvn, så er du ikke i tvivl om, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne hele dagen. Søvnens betydning er altså ikke ukendt for de fleste. Men det ændrer ikke på, at vi ofte nedprioriterer søvnen i et hektisk hverdagsliv. Men det er en rigtig dårlig idé, forklarer Birgitte Nymann;

”Mange danskere sover faktisk nok, men ikke godt nok. Rigtig mange oplever, at vågne efter 4-5 timers søvn og herefter kan de ikke finde ro igen. Det går ud over dit hverdagsliv – og det går ud over din motivation for at holde dig sund med daglig træning og sund kost.”

Sov godt – hele natten
Problemet opstår, fordi søvnen er inddelt i to faser. Første halvdel af natten restituerer kroppen under søvnen – anden halvdel er det den mentale tilstand, der restitueres. Det betyder, at rigtig mange står op til en ny dag efter en nat med hyppige opvågninger. Kroppen føles måske frisk, men den psykiske tilstand er slet ikke vågen. Og hvad så, tænker du måske? Ifølge eksperten er netop kvaliteten af søvnen afgørende for din samlede følelse af velvære.

”Du kender det måske fra, hvis du er ked af det, så går det også ud over din trænings indsats. Når du mentalt ikke er på toppen, så har du også sværere ved at motivere dig selv til at træne. I stedet skal man tvinge sig til at træne. Og når du tvinger dig igennem et træningspas alene på viljestyrke, så er det alt for let at give op og lade løbeskoene stå urørte. Så er du mere tilbøjelig til at give dig hen til alle de behov, som træthed og mentalt underskud giver dig; fx sukkersult, uoplagthed og hovedpine,” forklarer Birgitte Nymann.

Et psykisk overskud er altså vigtigt, hvis din træning skal fuldføres med et tilfredsstillende resultat. Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, når vi ønsker muskelvækst eller styrkefremgang. ”Det handler langt fra om proteinpulver og antallet af kulhydrater. Desværre negligere alt for mange betydningen af god søvn.”

Bryd vanen – og dit søvnmønster
Genkender du handlingsmønsteret? 
Så er der ingen grund til at give op. Det er aldrig for sent – eller særligt svært at bryde de dårlige vaner.

Nyder man (for meget) alkohol, har et stort forbrug af sukker og kaffe eller er man blot afhængig af smøger, så er det endnu sværere at komme ned i den dybe, gode søvn. Skærer du ned på stimulanserne og forsøger at skubbe søvnrytmen, så kan du hurtigt opleve resultater.

”Jeg havde en klient, der var dybt afhængig af sukker. På alle måder. Hun sov 7 timer pr. nat, men hun gik først i seng kl. 01.00. Jeg rådede hende til at gå i seng kl. 22.00 i stedet – og ellers holde fast på de 7 timers søvn. Fra den ene dag til den anden oplevede hun, hvordan hun sov igennem om natten, og hun slap af med sin sukkertrang. Det er ikke sort magi – men det kræver tilvænning og opmærksomhed på det, man vil ændre. Så kan det også lykkedes – med mærkbare resultater til følge,” fortæller Birgitte Nymann.

Når vi sover, så restituerer tarmsystemet også. Det er vigtigt, at det sker, for tarmenes genopbygning er betydningsfuld for vores almene sundhedstilstand. Faktisk styres 75 procent af vores immunforsvar fra tarmen. Under dvalen bearbejder immunforsvaret de 2 kg. bakterier, der findes i vores tarmsystem. Får vi ikke sovet, så indtræder genopbygningen ikke på samme, succesfulde vis. Det bevirker, at vi ikke får fordøjet maden ordentlig. Vi bliver mere oppustede, uoplagte og har en tendens til at blive mere syge.

Der er altså bunkevis af gode grunde til, at søvn altid optræder i Birgitte Nymanns virke:

”Mit mål med mine bøger og foredrag er at guide danskerne til en bedre livsstil. Derfor er emnet søvn også med i alle foredrag, bogudgivelser og coachingsessions. Når jeg lærer folk at sove, så giver jeg dem en god indgangsvinkel til et sundt liv,” slutter træningseksperten, Birgitte Nymann.

Artiklen er udarbejdet af SENG i samarbejde med Birgitte Nymann. Besøg hendes hjemmeside her.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope