5 søvnmyter

Er det nødvendigt med 8 timers sammenhængende søvn? Kan det passe at du kan indhente den forsømte søvn? Vi har samlet 5 myter om søvn her.

1. Man skal sove uafbrudt hele natten
Det er ikke nødvendigt med uafbrudt søvn altid. Det er helt normalt, at man af og til vågner i løbet af natten, blot man falder i søvn igen bagefter. Har man svært ved det, kan det være en god idé at stå op og lave noget afstressende – læse en bog, høre noget musik eller lignende, så tankerne beskæftiger sig med noget andet. Hvis man holder panisk fast i, at man skal sove for at kunne fungere dagen efter, kommer tankerne så meget på overarbejde, at de blokerer for søvnen. Accepter det derimod og gør noget afslappende. Afslapning er forstadiet til søvn, og det kan hjælpe dig med at falde i søvn igen.

2. Træning om aftenen er en god idé
Ikke sandt. Hvis pulsen kommer op, bliver kropstemperaturen også højere, og så har kroppen langt sværere ved at komme ind i den dybe søvn, hvor vi for alvor restituerer. Man bør give sig selv mindst tre timers ro, fra man dyrker motion, til man går i seng, så kroppen kan nå at ’falde ned’.

3. En godnat-bajer er en god idé inden sengetid
Ikke ubetinget sandt. Man falder måske hurtigere i søvn efter en øl eller to, men alkohol virker forstyrrende på den dybe søvn. Selve søvnkvaliteten bliver derfor ringere, og man vil føle sig mindre udhvilet, når man vågner.

4. Søvnmangel kan indhentes i weekenden
Ja, bare det var så vel, men så simpelt er det ikke. Kroppen har bedst af en nogenlunde fast søvn­rytme, hvor man går i seng og står op på nogenlunde samme tid hver dag. De fleste mennesker har brug for 7-9 timers søvn om natten. Men der er forskel på folk, og nogle har brug for mere, mens andre klarer sig med mindre.

Vær derfor selv opmærksom på, om du bliver træt i løbet af dagen. Gør du det, skal du måske ændre din søvnrytme, så du får noget mere søvn. Når du får de 7-9 timers søvn hver nat, så bliver du den bedste version af dig selv og du sørger for ikke at forvirre dit indre ur. Denne søvnmyte er derfor vigtig at tænke på, når du er ude i weekenden og tænker, at du kan indhente det forsømte i hverdagene.


5. TV i soveværelset er godt at falde i søvn til
Ja, det kan være hyggeligt at ligge og se en film, inden man skal sove, men det er en rigtig dårlig idé. Lys er et ’vågen signal’, og ikke mindst det flimrende lys fra TV-skærmen ska­ber uro. I stedet bør soveværelset forbindes med ro, og hjernen bør indstilles på, at der ikke fore­går anden underholdning i soveværelset end den, der foregår mellem lagnerne. Søvn og sex hører hjemme her, ikke computere og TV.
Hvis du gerne vil have en god søvn, så begynder det allerede før du ligger dig i sengen. Der er rigtig mange vaner og gode råd til, hvordan du får den bedst mulige søvn. En af eksperterne på dette felt er Rigshospitalet, der har lavet stor forskning i netop søvn og hvordan du kan forbedre søvnen.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope