Derfor er søvn vigtigt

Hvis du altid slår ud efter snooze-knappen, når vækkeuret ringer om morge­nen, er det uden tvivl et tegn på, at du får for lidt søvn. Men hvad betyder det, hvis man får for lidt søvn – ud­over, at man måske bliver lidt træt sidst på dagen? Læs med her og få gode råd til at passe på din krop og dit sind.

Manglende søvn påvirker koncentrationen
Vores koncentration er ringere, når vi ikke sover nok. Vi kommer nemmere til at begå fejl og op­da­ger færre af dem. Også vores hukommelse påvirkes af søvnmangel, ligesom humøret gør det, så vi lettere bliver irritable, triste, ængste­lige og frustrerede. Endelig går det ud over vores immunforsvar, så vi har nemmere ved at blive syge. Immunforsvarets hvide blodlegemer og antistoffer har nemlig brug for hvile, hvis de skal bevare evnen til at reagere; så hvis vi får for lidt søvn, tager vi lettere imod smitte, og kroppen får sværere ved at bekæmpe sygdom.

Vi sover – eller bør sove – omkring en tredjedel af livet. Det lyder af meget, men det passer med vores biologiske rytme. Når vi dagen igennem er aktive, slider vi på cellerne i kroppen og hjernen.

Disse celler bliver genopbygget om natten, mens vi sover, så det, at vi bliver trætte, er et signal til, at det er sovetid – at vores celler og vitale funktioner har opbrugt dagens energiressourcer og har brug for en genopladning.


Manglende overskud og nedslidte celler
Energiomsætningen skal køres helt ned for at skabe overskud til udbedring af de nedslidte celler, og det sker, når vi sover. Vores kropstem­peratur reduceres, hvorved pulsen falder, og både blod­tryk og stofskifte går så langt ned i gear, at energi­forbruget praktisk talt går i 0. Søvnen styrker også hjernen, og giver den ro til at bear­bejde dagens indtryk og oplevelser og sætte det hele i sam­menhæng og perspektiv. Hvis dette ikke sker, dvs. hvis hjernen ikke får ro og hvile om natten, vil det ofte virke negativt på hukommelsen. Man­ge mennesker, som lider af søvnbesvær, oplever også problemer med korttidshukommelsen.

Derfor er det så vigtigt – og selvfølgelig især for meget aktive mennesker – at få en god nattesøvn, så cel­lerne i kroppen ikke er i konstant underskud og på konstant overarbejde. Vi slider vores organisme ned, hvis vi hele tiden tærer på de yderste reserver. Vi skal derfor sørge for at få mest muligt ud af natten, og det første skridt er at vælge en seng, der passer til vores krop og levestil og der­ved giver de bedst tænkelige betingelser for en god søvn.

(Kilde: www.sovbedre.nu)

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope