Så meget søvn har du behov for

 takt med at vi bliver ældre, mindskes vores søvnbehov. Vi starter livet som nyfødte med at sove op til 17 timer i døgnet og når vi er mellem 18-64 år, er vores krop tilfreds med 7-9 timers søvn i døgnet.
Vores søvnbehov ændrer sig dermed meget igennem livet og det er der en god grund til. Den normale tilstand for søvn er en tilstand med nedsat bevidsthed, muskulær afslapning, mindre reaktivitet og aktivitet, som regelmæssigt indfinder sig hos alle pattedyr. Du kan læse mere om søvn på sundhed.dk her.

Sådan er vores søvnbehov fordelt 

Nyfødte, 0-3 måneder: 14-17 timer/døgn
Spædbørn, 4-11 måneder: 12-15 timer
Småbørn, 1-2 år: 11-14 timer
Børnehavebørn, 3-5 år: 9-11 timer
Skolebørn, 6-13 år: 9-11 timer
Teenagere, 14-17 år: 8-10 timer
Voksne, 18-64 år: 7-9 timer
Seniorer 65+: 7-8 timer


Nyfødte
Det er ingen hemmelighed at nyfødte, der er mellem 0-3 måneder, sover rigtig meget de første måneder. Nyfødte skal sove op til 17 timer i døgnet og kan oftest ikke holde sig vågne mere end et par timer ad gangen. Som udgangspunkt kan nyfødte babyer ikke sove for meget, men nogle nyfødte synes at livet udenfor livmoderen er en lidt for stor omvæltning, så de reagerer med at sove flere timer i håb om at sove sig fra problemerne. Børn med gulsot kan også sove ekstra meget, fordi den store mængde af bilirubin i kroppen gør baby både sløv og at babyen sover mere end ellers.


Spædbørn
Næste fase er når barnet bliver 4-11 måneder. Her skal babyen gerne sove mellem 14-17 timer i døgnet. Spædbarnet begynder at kunne holde sig vågen lidt længere tid, men bruger stadig de fleste af døgnets timer på at spise og sove. Jo ældre spædbarnet bliver, jo længere tid kan spædbarnet holde sig vågen. Jo yngre dit barn er, desto mere søvn har krop og hjerne brug for. Spædbarnet får mange sanseindtryk og oplevelser de første måneder og har derfor brug for ekstra hvile.

Ved 6 måneder begynder barnet at kende forskel på dag og nat og sover måske et længere stræk på 4-6 timer ad gangen om natten. Indtil 6 måneders alderen har barnet brug for mad hver anden eller tredje time, også om natten. Herefter sover barnet gradvist i længere tid ad gangen.


Småbørn
Småbørn i alderen 1-2 år har brug for at sove 11-14 timer i døgnet. Undersøgelser viser at 72% af spædbørn sover 8 timer sammenhængende ved 1-årsalderen. Der er dog fortsat 15% der fortsat ikke sover 5 timer sammenhængende. Langt de fleste småbørn får en regelmæssig soverytme ved 1,5 – 2 årsalderen.


Børnehavebørn
Når barnet nærmer sig børnehavealderen, så skal barnet sove mellem 9-11 timer i døgnet – nogle har dog stadig brug for mere søvn end de 11 timer. Der sker rigtig meget kognitivt hos barnet og derfor er det vigtigt at barnet sover de nødvendige timer i døgnet.


Skolebørn
Skolebørn i alderen 6-13 år har stadig brug for at sove mellem 9-11 timer i døgnet. Der sker derfor ikke et stort spring fra børnehavealderen til skolealderen.


Teenagere
Søvn sørger for at hjernen kan formidle dagens mange udtryk og der sker meget i alderen 14-17 år. Derfor har mange teenagere brug for at sove mellem 8-10 timer i døgnet. Teenagerne har derfor brug for lidt mere søvn end skolebørn, men det hænger sammen den læring teenagerne skal kunne ind lagre i hjernen.


Voksne
Voksne har brug for at sove mellem 7-9 timer i døgnet. Undersøgelser viser at en stor del af de voksne ikke overholde dette og kun sover omkring 5 timer i døgnet. Generelt kan man sige, at man får tilstrækkeligt søvn, hvis man føler sig udhvilet og ikke søvnig om dagen. Hvis dette er tilfældet efter 5 timers søvn, så er det nok søvn for dig.


​​​​​​​Seniorer
Søvnen ændrer sig med alderen og mange ting ændrer sig, jo ældre man bliver. Desværre får mange ældre ikke den søvn, de har brug for. En af grundene til dette er, at de ofte har flere problemer med at falde i søvn. De studie viser hos voksne over 65 år at 13% af mændene og 36% af kvinderne bruger mere end 30 minutter på at falde i søvn hver aften. Derudover sover de ikke lige så dybt som førhen, hvilket medfører træthed om dagen.

Som udgangspunkt har seniorer brug for 7-8 timers søvn i døgnet.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope