Bliv klogere på din sovestilling

Sover du som en soldat eller måske som en søstjerne? Vi dykker ned i hvad de forskellige sovestillinger betyder og hvad du kan opleve af fordele og ulemper ved netop din foretrukne sovestilling. Vi kommer også ind på, hvad forskerne siger er den optimale sovestilling, der passer bedst på vores krop.

Soldater-stillingen
Soldaterstillingen er kort fortalt, at du foretrækker at ligge på ryggen hele natten med armene ned langs siden. Dette giver måske associationer til militærtiden for de af jer, der har oplevet dette. Stillingen betragtes af mange som den bedste sovestilling og den er kendt for at have mange helbredsmæssige fordele.

Hvis du foretrækker soldaterstillingen, så vil du opleve at dette er den perfekte position til at hvile ryggen, nakken og armene. Den hjælper på at forbedre din overordnede holdning og sovestillingen kan også være behjælpelig mod eventuelle sure opstød. Soldaterstillingen skulle også mindske risikoen for hovedpine.

Der er dog også nogle ulemper ved soldaterstillingen. Du kan nemlig opleve, at når tyngdekraften trækker kroppen nedad, så kan stillingen forværre snorken hos personer, der lider af søvnapnø.

Stillingen kan også give problemer, hvis sengen du ligger i ikke passer til din krop eller vægt. Ømhed i lænden kan afhjælpes ved at lægge en pude under knæhaserne, fordi det hjælper med at støtte den naturlige kurve men ved lænden, men grundlæggende anbefaler vi at sengelejet skal passe til din foretrukne liggestilling, og løsningen med puden under knæhaserne skal betragtes som en midlertidig løsning.

Stillingen kan også give problemer med lænden, hvis du ikke bruger det rette tilbehør, der passer til stillingen. Hvis du oplever problemer med lænden, vil vi anbefale dig at sove med en pude under dine knæ, fordi det hjælper med at støtte den naturlige kurve i den nederste del af overkroppen.

Søstjerne-stillingen
Du ligger som en søstjerne, når du ligger på ryggen, men med armene løftet op til hovedet og har let spredte ben. Søstjernen har nogle ligheder med soldaterstillingen, fordi omdrejningspunktet for begge stillinger er, at man sover på ryggen. Hvis du sover som en søstjerne, får din ryg og nakke godt med hvile.

Ulemperne ved at sove som en søstjerne er, at positionen af armene kan betyde, at nerverne kan komme i klemme, hvilket kan give smerter i dine skuldre og din ryg. Derudover kan tyngdekraften også forværre snorken, når du ligger på ryggen og det kan være særligt generende både for dig selv, men især overfor din partner.

Når du ligger i denne stilling er det en fordel at vælge en lav hovedpude, så dit hoved, din nakke og din rygrad opnår en naturlig position uden dårlige vrid.

Lige som en stok - Du sover på ryggen
Når du sover i denne stilling, så ligger du på siden med begge arme liggende lige ned langs kroppen. Det anbefales, at du sover på venstre side, fordi det blandt andet er bedre for dine indre organer.

Sovestillingen er den perfekte sovestilling til rygraden, fordi stillingen understøtter din krops naturlige kurve. Stillingen forebygger både smerter i ryg og nakke. Denne stilling er optimal til gravide, fordi den sørger for at støtte hele kroppen og maven irriterer mindst muligt, når du ligger på siden. Dette kræver den rette madras og den rette hovedpude.


Drømme-stillingen
Når du sover på siden med benene let bøjet, udstrakte arme og hovedet lidt for højt, kaldes det for Yearnerpositionen. Det anbefales at ligge på venstre side, fordi det er bedre for organerne.

Hvis du foretrækker at sove i denne stilling, så kan det forebygge nakke- og rygsmerter. Når du ligger på venstre side af kroppen, kan du mindske sure opstød og det hjælper også mod søvnapnø og snorken, hvilket din partner sikkert takker dig for.

Derudover viser forskningen at personer, der ligger i netop denne stilling, er mindre tilbøjelige til at vågne midt om natten. Dette skyldes sandsynligvis, at kroppen får den optimale støtte og dermed kan slappe helt af.

Drømme-stillingen kan i nogle tilfælde begrænse blodgennemstrømningen til dine arme og skuldre og få nerver til at komme i klemme. Dette kan give smerter i skuldrene og armene på sigt. Løs dette ved at vælge den rette seng, som giver plads til skulderen, fx. med en skulderzone i madrassen.

Fosterstillingen
Fosterstilling indebærer, at du ligger på siden med dine knæ løftet mod brystet og hagen nedad. Det er den mest populære sovestilling blandt kvinder – mere end 41 procent hævder, at de foretrækker denne sovestilling. Det anbefales at sove på venstre side, fordi det er mere skånsomt for organerne.

Når du ligger i en fosterstilling, så formindskes snorken betydeligt. Det er også en foretrukken stilling for gravide, fordi der er plads til den voksende mave og derudover kan stillingen hjælpe mod halsbrand.

Du skal være opmærksom på at denne stilling giver kroppen en vinkel, der kan belaste nakken og ryggen, hvilket kan give smerter på sigt. En løsning på dette er, at du kan bruge en fast hovedpude til at støtte dit hoved. Det anbefales, at du skifter side i løbet af natten, hvis du foretrækker denne stilling.

Du sover på højre side
Hvis du nogle gange får ordentlige energidyk i løbet af dagen, kan det med stor sandsynlighed have noget at gøre med, hvordan du sover om natten. Måske er grunden til, at du har det lidt dårligt, noget så enkelt som at du sover på højre side. Forskningen har vist, at det er bedre at sove på venstre side for både fordøjelsen, hjertet, milten samt din overordnede anatomi.

Derfor anbefaler forskerne, at hvis du foretrækker at sove på siden, så skal du sørge for at sove primært på den venstre side.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope