Guide til valg af dunprodukter

Vi har et stort udvalg af dunprodukter, men der er forskel på produkterne, valget af dun og fjer og dermed kvaliteten og isolationsevnen. Noget af det mest essentielle, når du skal købe et dunprodukt er, at man køber fra en dansk producent. Kvaliteten på danske produkter er meget bedre end udenlandske produkter.

Sådan vurderer du kvaliteten
Når du skal vurdere kvaliteten på en dundyne, er det ikke afgørende om dunene kommer fra en gås eller en moskus and. Men det er til gengæld helt afgørende for dynens komfort og levetid, hvilken kvalitet dunene er i, og her er måleenheden bæreevne, dit vigtigste redskab til at vurdere kvaliteten. Dette gælder dog udelukkende for danske produkter, fordi der ikke er en kontrol med bæreevnetallet på udenlandske produkter, så derfor er bæreevnen værdiløs på de udenlandske produkter.

Så længe du køber et dansk produkt, kan du være sikker på at dynerne har de vigtigste mærkninger som Oeko-tex, NoMite og DownAfresh. Du kan læse mere om de forskellige certificeringer i artiklen om certificeringsjunglen her. Danske producenter af dyner har klare politikker om dyrevelfærd, miljø og menneskehensyn, hvilket burde betyde noget for de fleste, så man kan sove godt med god samvittighed.


Info om duntyper
Vi forhandler dunprodukter med fyld af edderdun, gåsedun, moskusdun og andedun.

Dyner, der er fremstillet i edderdun, er meget godt isolerede. Edderdun er nemlig verdens letteste og bedst isolerede råmateriale. Dunene samles fra reden efter at æggene er udklækket, og ællingerne har forladt reden. Herefter renses og sorteres edderdunene manuelt. Edderdun er et meget eksklusivt materiale og en begrænset ressource på verdensmarkedet. Produkter med edderdun er derfor også de dyreste dunprodukter.

Dunene fra gæs fås i mange forskellige kvaliteter, men da moskusdun altid er bæreevne 725 CUIN (11 CM) og typisk billigere end gåsedun, så er det kun gåsedun i kategorierne bæreevne 800 CUIN (12 CM) og 825 CUIN (13 CM), der er velegnet som fyld i gåsedunsdyner.

Moskusdun er især populære, fordi man kun bruger de fineste dun fra moskus anden. Moskusdyner har altid bæreevne 725 CUIN (11 CM) og man er sikker på, at få en dyne af høj kvalitet, hvis man køber en dansk moskusdunsdyne. Hvis man sammenligner priser på moskusdyner og gåsedunsdyner i samme kvalitet, altså bæreevne 725 CUIN (11 CM), så er moskusdyner billigere end gåsedun.

Ser vi på andedun, så er dette dunprodukt bedst velegnet til hovedpuder, fordi de typisk ikke fås i en høj bæreevne. Dog kan de fineste sorteringer af andedun med den rette behandling, bruges til at producere lavpris dundyner i en fornuftig kvalitet.


​​​​​​​Vedligeholdelse af dunprodukter
Hvis du sørger for at vedligeholde dine dunprodukter, kan de holde sig friske, rene og luftige mange år frem. Det er vigtigt at dunprodukter bliver luftet og derfor anbefaler vi, at du åbner vinduet om morgenen til soveværelset og ryster din dyne og pude let, og lader dem ”dampe af” i ca. 15 min. inden du reder din seng.

Vi anbefaler også at du vender dynen minimum en gang om ugen, hovedenden til fodenden, og ryster din dyne fra siden og ikke fra bunden. På den måde undgår du at dunene klumper og at der kun er fyld i den ene ende af dynen.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope