Så ofte skal du skifte sengetøj og lagner

Du skifter undertøjet hver dag, udskifter karkluden flere gange om ugen og smider tøjet til vask efter én dags brug. Men hvad med dit sengetøj? Og hvad med lagnet? Hvor ofte bliver det udskiftet og skifter du det ofte nok? Ofte er det fristende at udskyde vask af sengetøjet, fordi det kan virke besværligt i en travl hverdag, men det er en god ide netop at prioritere at udskifte sengetøjet.
Vi bruger 1/3 del af livet i sengen og bruger i gennemsnit 7,5 timer i sengen hver dag. Det svarer til 52,5 timer om ugen, hvor kroppen ligger og sveder, udskiller døde hudceller, cremer og andet skidt kommer på dit sengetøj. Du kan derfor tænke dig til, hvordan dit sengetøj har det efter et par ugen uden at blive skiftet. Sengetøjet og lagnet er det mest udsatte element i din seng og sengen bliver nemt et paradis for husstøvmider, hvis man ikke sørger for at vaske sengetøjet.


Vask sengetøjet efter 14 dage
Et gammelt husråd lyder, at man bør udskifte sengetøj efter 14 dages brug – og det er aldrig dumt at lytte efter de gamle husmoderråd. Man kan allerede efter 7 dages brug se, at mængden af skidt, støvmider og bakterier er steget betragteligt. Dog kan der være forskel på, hvor hurtigt sengetøjet bliver beskidt. Det hænger sammen med om du går i bad om aftenen inden sengetid eller om morgenen før arbejdet.

En anden påvirkning er dit arbejde. Du skal nemlig skifte sengetøj oftere, hvis du har et aktivt arbejde end hvis du har et stillesiddende arbejde. Hvis du sveder meget, så skal du også vaske sengetøjet oftere, end hvis du ikke sveder meget.


​​​​​​​Litervis af sved og døde hudceller
Du tænker måske ikke over det, men vi sveder lidt hver nat og i løbet af 1 år sveder 1 menneske i gennemsnit 98 liter væske i sengen, og kombinerer man det med pollen, skidt, madrester fra det, du spiser i sengen, og mikroskopiske rester af urin og fæces, der også vil være på kroppen. I det miljø udvikler bakterierne sig og der kan i princippet komme så mange bakterier, at det er sundhedsskadeligt at sove i sengen.

Husstøvmider lever af de døde hudceller der afstødes af huden hele døgnet og når du sover i sengen, så lander mange af hudcellerne på det samme område. Det kan derfor hobe sig op, hvis du ikke rengør sengen. Mange lider af husstøvmideallergi og hvis det er tilfældet, så er anbefalingen, at man rengør og vasker sengetøjet oftere end hvis man ikke har det. Dog bør det stadig være nok at skifte sengetøjet og lagnerne efter 14 dages brug.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope