Guide til den rigtige hovedpude

Det kan ikke siges for tit: Madrassen er ekstrem vigtig for vores nattesøvn. Den er dog ikke alene om at bidra­ge til søvnkvaliteten. Også hovedpuden spiller en væsentlig rolle, og det gælder for hovedpuder, som for ma­drasser – Der er et stort og mangfoldigt udvalg, som kan virke uover­skueligt. For ligner de forskellige hovedpuder ikke hin­an­den så meget, at det kun er prisen, der afgør forskellen? Nej. Der er absolut forskel, og ikke kun på prisen.

Vi sover alle forskelligt. Nogle ligger bedst på maven, andre sover altid på ryggen, og andre kan kun falde i søvn på siden – og altid den samme side. Hovedet og nakken er sensibel for tryk og drej, og vores sove­stil­ling er afgørende for, hvor meget støtte, vi har brug for. For os alle gælder det nemlig, at det er måden, vores hoved hviler på, når vi sover, der afgør, om vi vågner op med hovedpine og ondt i nakken eller med følelsen af at være frisk og veludhvilet.

De klassiske hovedpuder med dun og fjer findes selvfølgelig stadig, men de er ikke længere alene på markedet. I dag findes der hovedpuder i mange forskellige størrelser, højder, hårdheder og materialer. Den stør­ste gruppe er de såkaldt ergonomiske puder – også kaldet formstøbte eller anato­miske. De er skabt til at yde ekstra støtte til nakke og hoved, fordi hoved­pu­dens pri­mære opgave er, at udfylde det hul, der opstår mellem madras og hoved, når du ligger ned. Hvis du sover på siden, er af­standen til madrassen større, end hvis du ligger mest på ryggen, og du bør vælge en højere pude.

Vælg den rette hovedpude
Disse ergonomiske puder fås med en kerne af latex eller skum af forskellig art. Materialer, der har det til fælles, at det ikke ændrer form og facon hen over natten, så puderne støtter ens under hele søvnen. Som of­test ånder de også bedre, hvilket kan være en værdifuld kvalitet for folk, der sveder meget om natten. Blot skal du være opmærksom på med en anatomisk hovedpude, at din kind og dit kindben ikke må generes af den ’pukkel’, der ofte er med til at skabe pudens form. Den pude, der er korrekt for dig, skal have en højde, der sikrer, at vink­len mellem din hals og din krop i det store hele er den samme, når du ligger ned, som når du står op. Prøv derfor din nye pude nede i forretningen, før du køber. Det er den eneste måde, hvorpå du kan sikre dig, at det er den rigtige hovedpude.

Det skal dog siges, at det slet ikke er sikkert, at du har decideret brug for en formstøbt, ergonomisk pude. For hvis du ikke har pro­ble­mer med nakken overho­vedet, sover du måske ganske udmærket på en hovedpude med almindelig facon.

(Kilde: Sundhedsguiden.dk)

Hvad betyder hovedpudens højde?
De ergonomiske puder er alle lavet af et formstabilt materiale (latex eller skum), så de holder faconen natten igennem. De findes typisk i flere forskellige højder. Det er lidt op til den enkelte, hvad man synes er mest behageligt at sove med. Men højden er ikke kun en smagssag. Hoved­pudens primære formål er at støtte hoved og nakke, og det er din sovestilling, der afgør, hvordan den bedst gør det – og dermed hvor høj den pude bør være, der er optimal for dig.

Du sover mest på siden
Hvis du primært sover på siden, så skal du gå efter en pude, der er relativt høj. Denne sovestilling kræver, at der skal være plads til din skulder. Det kan være, at der skal være plads til en fyldig pude til at fylde hulningen ned mod madrassen, så du undgår at udsætte din nakke for belastende vred og side-bøjninger.

Det er en god tommelfingerregel at bruge sin skulderbredde som målestok: Brede skuldre kræver en højere pude end smallere skuldre. Derfor har mænd også generelt brug for højere puder end kvinder.

Du sover primært på ryggen
Hvis du sover på ryggen, så har du ikke brug for en høj hovedpude. Du ligger temmelig plant med madrassen, så der ikke er nogen hulning at udfylde mellem nakke og skuldre. Du skal blot sørge for, at din hovedpude giver god støtte til nakken, så din rygsøjle bliver naturligt udstrakt. Jo bedre din nakke bliver støttet, jo større er komforten for dig; Og når du ligger godt, sover du bedre.

​​​​​​​Du sover oftest på maven
Hvis du sover på maven, så skal du gå efter en pude uden for meget fyld, fordi den skal være blød og fleksibel og kunne formes til at give en komfortabel stilling. Det er dog ikke anatomisk naturligt at sove på maven, og det er belastende for både nakke og rygsøjle. Men hvis det er sådan, det skal være, kan en forholdsvis flad pude afhjælpe noget af det unaturlige stræk, som din nakke bliver udsat for.

Det er dog så hårdt for nakken, at det på sigt vil være bedre for dig at finde en hovedpude, der kan hjælpe dig til at skifte sove­stilling. En, der vil få dig til at finde behag i at ligge på siden eller ryggen.

Den helt almindelige dun- og fjerpude kan i princippet formes, som du ønsker det. Dog bevæger vi du dig meget, når du sover, og din kropsvarme presser fyldet sammen, så puden ikke kan hol­de faconen hele natten. Hvis du ikke har nogen problemer med hverken ryg eller nakke, kan den klassiske hovedpude dog være ganske udmærket. Men selv ved mindre ryg/nakkeproblemer, vil du være godt hjulpet med en formstabil, ergonomisk pude valgt efter de ovenstående kriterier. Den vil helt sikkert højne kvaliteten af din nattesøvn og dermed sikre dig en bedre dag.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope