Sådan vælger du den rigtige dyne

Du glæder dig til at lægge dig i sengen efter en lang dag på arbejdet og ser frem til at hive den bløde dyne over din trætte krop. Dynen har en stor betydning for en god søvn og den rigtige dyne sørger for, at du undgår opvågninger grundet at dynen enten er for varm eller for kold til dine behov. Der findes mange dyner på markedet og en dyne kan være fremstillet af mange forskellige materialer og i mange forskellige tykkelser.

Størrelsen
Det første sted at starte er det mindst komplicerede, nemlig størrelsen på din dyne. Vi anbefaler, at din dyne er mindst 20-30 cm længere end din egen højde. Hos SengeSpecialisten forhandler vi dyner i længden 200 cm og 220 cm. Du skal derfor vælge 220 cm., hvis du er 170-180 cm. eller højere. Det er dog altid en personlig præference og selvom du er lavere, så kan du stadig få gavn af en lang dyne, der kan foldes rundt om dine fødder. Det er især gavnligt, hvis du fryser meget om fødderne.


Isoleringsevne
Du kan finde dyner, der er henholdsvis svale, varme eller ekstra varme. Når du skal tage stilling til, hvilken isoleringsevne, der passer til dig, så skal du overveje både din kropstemperatur under søvnen, og den temperatur du foretrækker at have i dit soveværelse. Hvis du fryser meget og sover koldt, så er det en god ide at vælge en dyne i ekstra varm og modsat, hvis du er meget varm, så kan du nøjes med en sval isoleringsevne.

Mange vælger dyner med forskellige isoleringsevner, så de har en dyne, der passer til både vinterhalvåret og sommerhalvåret. Dette er ofte betegnet som en sommerdyne og en vinterdyne.

Bæreevne
Bæreevnen er det vigtigste mål for kvaliteten af dun og fjer. Bæreevnen er et udtryk for, hvor meget luft der er i fyldet. Dun med en høj bæreevne giver en let og fyldig dyne og isolerer derfor bedst. Jo flere fjer, der er blandet i dunene, jo lavere bæreevne opnås, og jo tungere bliver fyldet. Derfor siger vægten alene ikke noget om, hvor varm dynen er.


Naturfyld
Naturfyld består oftest af dun og fjer, men kan også være andre naturmaterialer som silke, bomuld og uld. Fordelen ved naturfyld er, at det er åndbart samt falder nemt og let omkring kroppen. Fra naturens side er dette fyld udstyret med den bedst tænkelige isoleringsevne. De fleste af vores dyner har naturfyld og dette fyld bliver også anbefalet til allergikere, fordi det er det mest naturlige. Vi forhandler primært dyner i dun og fjer og mere specifikt moskusdyner, gåsedunsdyner og edderdunsdyner.

Når du vurderer kvaliteten på en dundyne, er det er ikke så afgørende om dunene kommer fra en gås eller en moskusand eller noget helt tredje. Men det er til gengæld helt afgørende for dynens komfort og levetid, hvilken kvalitet dunene er i, og her er måleenheden bæreevne, dit vigtigste redskab til at vurdere kvaliteten.

Fiberfyld
Fiberfyld består af polyesterfibre, som er fremstillet således, at de efterligner de isoleringsegenskaber, som naturfyld indeholder. Fiberfyld har også en egenskab til effektivt at transportere fugten væk fra kroppen. Fyldet i disse dyner har en højere vægt for at opnå den fornødne isoleringsevne. Derfor er denne type dyne tungere end dyner med naturfyld.


Allergivenlige valgmuligheder
Mange tror fejlagtigt, at det er dun og fjer, de er allergiske overfor. Det er kun 2-3 % af den danske befolkning, som ikke kan tåle dun og fjer. Mindst 7% og sandsynligvis mange flere er allergiske overfor husstøvmider. Hvis du er blandt de 2-3 %, anbefaler vi selvfølgelig, at du vælger en dyne med fiberfyld, som ikke indeholder dun og fjer.

Hvis du er allergisk overfor husstøvmider, så anbefaler vi, at du læser denne guide, der giver dig gode råd til at undgå de små dyr: Læs vores gode råd mod støvallergi.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope