Guide: Sådan passer du på din seng

Når du har købt en ny seng, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil behandle din seng bedst muligt. Der er nemlig mange faktorer, der påvirker din sengs levetid og du kan selv lave nogle tiltag, der er med til at sikre en længere levetid på din seng.


1. Efterspænd sengens skruer
Soveværelset er et af de rum i huset, der har den største luftfugtighed. Det har en betydning for de store møbler, der står i soveværelset, fordi træ og metal vil stå og arbejde løbende. Der vil derfor være et større behov for at efterspænde skruerne på din seng. Dette skal du især være opmærksom på, hvis du har en planseng eller en sengeramme, fordi rammen er mere blottet end ved andre sengetyper. Har du en sengetype, som har ben skruet direkte op i rammen, skal disse ben også jævnligt spændes – typisk ved blot at dreje dem i urets retning.

Efterspænding af sengen øger holdbarhed, stabilitet, og ikke mindst støjgener!

Når du har haft din seng i et halvt års tid, er det en god ide at gå alle skruerne igennem og efterspænde, hvis de føles løse. Efterfølgende bør du tjekke din seng ca. hvert halve år, fordi materialerne trækker sig sammen og udvider sig i forbindelse med fx koldt og varmt vejr, samt skiftet mellem høj og lav luftfugtighed.


2. Vend dine madrasser jævnligt
Det er muligt at vende madrassen i mange af de senge, som vi forhandler og dette skal du udnytte, hvis det er muligt. Når du vender din madras, så sørger du for at din madras får en længere levetid. Du bør vende springmadrasser, skummadrasser og topmadrasser omkring 3-4 gange årligt. Det er ikke kun de to liggeflader, der skal vendes, men du bør også vende hoved- og fodenden, så du giver den madras de bedste forudsætninger for at undgå sætningsskader. Langt de fleste madrasser er symmetrisk opbygget, og kan derfor vende på 4 måder.

Husk at tjekke om din madras er vendbar, da nogle af vores senge ikke har en vendbar madras. Hvis du ikke kan vende madrassen i din seng, så bør du sørge for at sengens hoved- og fodende bytter plads 3-4 gange årligt. Det er med til at sikre at madrassen ikke former sig for kraftigt efter din anatomi. Ikke alle senge er konstrueret til at kunne vendes på denne måde, så hvis du er i tvivl, så anbefaler vi, at du tager fat i os med henblik på den specifikke madras købt hos os.


3. Undgå tunge sengetæpper
Hvis du reder din seng, når du står op, bør du undgå at smide et tungt sengetæppe over din seng. Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode vækstforhold for husstøvmider, og derudover har flere materialer i en seng, hvor fugten bliver holdt i sengen, ringere/kortere holdbarhed.

Hvis du inviterer husstøvmiderne indenfor, ved ikke at lade sengen tørre ud i dagtimerne, kan det give allergiske reaktioner. Det er husstøvmiderne – eller rettere husstøvmidernes efterladenskaber, der forårsager disse allergiske reaktioner. Miderne selv lever af de små hudflager, som vi taber i massevis af hver dag, ligesom vi taber hårstrå. I sig selv er de relativt harmløse, men det er deres ekskrementer ikke. Det er dem, vi kan blive overfølsomme overfor.

Du kan læse mere om gode råd mod husstøvmider her.

Hvis du ønsker at bruge et sengetæppe, så anbefaler vi at du venter med at rede din seng til et par timer efter du er stået op. På den måde får din seng luft og du får det bedst mulige indeklima.


4. Hold en jævn temperatur og luft ud i soveværelset
Du bruger ca. 1/3 af dit liv i din seng og det kan dit indeklima mærke. Vi anbefaler derfor at du lufter ud med gennemtræk i soveværelset 5-10 min tre gange dagligt. Derudover bør du holde en jævn temperatur indendørs i alle rum mellem 20-23 grader. Hvis du sover bedre i køligere omgivelser, så anbefaler vi, at du lufter ud lige inden sengetid fremfor at have en lavere temperatur hele tiden. På den måde opnår du den bedste nattesøvn, og undgår fugt i soveværelset. Det er fristende at have et køligt soveværelse, men soveværelset må faktisk ikke være for køligt. Hvis dit soveværelse er for koldt, kan det medføre at du får skimmelsvamp i både møblerne og resten af soveværelset og skabe kondens på de kolde overflader – også selv om du holder døren til soveværelset lukket.


5. Brug en rullemadras
For at beskytte din seng bedst muligt, kan vi anbefale dig en rullemadras, som det øverste lag på din seng – lige under lagnet. Rullemadrassens primære formål er at skåne din seng for fugt, pletter og bakterier. Mange madrasbetræk er vaskbare, men det er typisk langt nemmere at vaske en rullemadras, og den gør derfor arbejdet med sengens vedligeholdelse nemmere.

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope