Sådan vælger du en seng, der matcher din krop

Denne artikel hjælper dig med hvilken seng, du skal vælge. Alle mennesker er forskellige – og den påstand er ingen undtagelse, når det gælder vores kroppe. Hver krop har nemlig vidt forskellige behov der skal tages højde for, og når man står overfor at skulle investere i en ny seng, så er der en række faktorer, man bør være opmærksomme på. En af de typiske fejl rigtig mange sengekøbende par begår er, at de vælger samme type madras og fasthed, når der skal købes ny seng. Med vidt forskellige kropstyper og vægt er det sjældent at man som mand og kone har behov for præcis den samme madras – og i de fleste tilfælde betyder det, at en i forholdet kommer til at ligge dårligt.

Hvis man er lille og rund, har man typisk brug for en hårdere madras, end hvis man er høj og slank. Forholdet mellem højde og drøjde er nemlig afgørende for, hvilken type madras du bør vælge – og vigtigst af alt; for at du kan opnå den mest optimale nattesøvn.

At købe ny seng kræver i de flestes tilfælde megen betænkningstid, fordi det netop er en beslutning, der kan have stor betydning for dit humør, dit energiniveau og din arbejdsindsats i fremtiden. En seng skal mærkes og afprøves, så man er sikker på, at den er præcis, som man ønsker den.

For at gøre dit fremtidige sengekøb så nemt som overhovedet muligt, har vi udarbejdet følgende 6 skarpe råd, som du kan tage med dig på din jagt efter din nye drømmeseng.


Hold øje med rygsøjlen
En af de vigtigste ting er, at man ikke kommer til at ligge skævt på madrassen, og ikke kommer til at vride i rygsøjlen. Ryggen må hverken bue opad eller nedad når man ligger på siden, men skal i stedet være helt lige. For folk med brede skuldre betyder det, at madrassen skal være tilpas fleksibel ved skulderpartiet, mens for folk med brede hofter har behov for mere fleksibilitet ved hoftepartiet. En god huskeregel er, at rygsøjlen skal være parallel med sengesiden, når du både ligger på siden eller fladt på ryggen.

Bagdelen skal synke ned, mens madras og topmadras skal støtte op i lænden, så den ikke hænger og svæver ovenpå madrassen. Hvis det er tilfældet, bruger din krop stor og unødig muskelkraft på at holde lænden oppe, og derved får du ikke slappet ordentligt af.

En simpel metode til at tjekke om din seng støtter din krop optimalt, er ved at føre en hånd ind under lænden. Hvis det ikke kan lade sig gøre, har du som udgangspunkt fin støtte til ryggen, men hvis du kan, bør du overveje at skifte til en ny og mere støttende seng.


Vælg den rette størrelse
Der er ikke noget værre end at ligge i en seng, der er alt for lille. Derfor anbefaler vi, at man lægger 20 cm til sin højde, når man skal vælge sengens længde. Den typiske seng er 200 cm lang, men hvis benene rager udover de almindelige 200 cm, bør man overveje en seng i ekstra længde.

Foruden længden, er sengens bredde også en væsentlig faktor. Overvej, om sengen kun skal bruges af dig, eller af jer som par. Hvis man er et par, bør man som minimum vælge en seng i 160 cm i bredde. På den måde mindsker man risikoen for at genere hinanden i løbet af natten, og derved er der større chance for, at I får en hel og uafbrudt nattesøvn.

En typisk normal sengemodel kan fås i helt op til 180 cm i bredde, så giv ikke op, hvis pladsen er trang!


Tænk over behovet
Skal sengen kun bruges til at sove i, eller skal den også kunne fungere til afslapning i form af læsning, fjernsynskiggeri og til morgenmadsservering? Så kan det være en god idé at investere i en elevationsseng. Elevationssengen giver dig en række muligheder for at indstille den efter lige netop dit behov – hvad enten det er til godnatlæsning for den mindste, eller om du bare trænger til at få benene op.

Liggekomforten er særlig vigtig at have for øje, hvis man har dårlig ryg eller andre skavanker. Sørg altid for at vælge en seng som du føler dig tilpas i, og som du føler, giver dig den mest optimale støtte. Det er dig, og kun dig, der kender din krop bedst – og i samråd med vores specialister finder vi den seng, der er den helt rette model for dig og dine behov.


Vælg den rigtige topmadras
Det gælder ikke kun om at være grundig, når man vælger madras – topmadrassen skal ligeledes vælges med stor omhu. Udover at der er stor forskel på topmadrasserne, så kommer de også i mange – og i vidt forskellige – varianter, kvaliteter og løsninger. Udvalget er stort, og der er stor forskel på hårdheden og det materiale, den enkelte topmadras er udført i, og ikke mindst hvordan du ligger på den. Derfor bør du overveje, hvordan du ligger nu, og hvordan du gerne vil ligge fremover.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle madrasser, der behøver en topmadras. Nogle madrasser har en form for indbygget topmadras i sig. Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge – og hvad fordelene og ulemperne er ved en topmadras – står vores specialister altid klar til at vejlede og rådgive dig.


Din krop ændrer sig i takt med alderen
Vi anbefaler, at man skifter sin seng efter 10 år, da ens krop og behov har ændret sig. Sørg derfor for at holde øje med din søvnkvalitet og din seng, og om du er udhvilet næste dag. Hvis du oplever problemer af den ene eller anden art, kan det være et tegn på, at en udskiftning af enten sengen eller topmadrassen er eneste udvej for, at du kan få din gode nattesøvn tilbage.

Rigtig mange – f.eks. personer med rygproblemer eller kroniske smerter – kan have god effekt af en elevationsseng, men alle bør som udgangspunkt få højere ben på sengen, efterhånden som man bliver ældre.

Årsagen er, at jo lavere sengen er, jo flere kræfter bruger du også for at komme op ad den. Derfor kan det være en god idé at hæve sengehøjden når du bliver ældre, så den højdemæssigt svarer til f.eks. en spisebordsstol. Dette betyder dog ikke, at du næste gang bare skal gå efter de højeste ben til din seng, for sengen kan nemlig blive for høj. Gå som udgangspunkt efter en sengehøjde, hvor du kan sidde på sengekanten og nå gulvet med hælen.

Du kan finde din lokale butik her og samtidig booke en specialist – så er du i trygge hænder ved dit næste besøg. Se vores store udvalg af senge her

Du er altid velkommen til at kontakte kundeservice, hvis du har spørgsmål
Mandag til torsdag 10-16 • Fredag 10-15:30 • Telefon: 77 34 21 10

Powered by FocalScope